Dzida, poszło :!:
Octavia II z automatyczną skrzynią biegów
Zwiń
X
-
Octavia II z automatyczną skrzynią biegów
Witam,
Jeżdżę głównie po mieście (Wrocław) + wyjazdy wakacyjne, w weekend, ... - w sumie 12 000 km rocznie.
Dotychczas jeździłem Fabią 1.4 16V i zamierzam kupić nową Octavię, ale ze skrzynią automatyczną.
Nie potrzebuję "demona prędkości", raczej auto oszczędne (głównie miasto), choć wiadomo, że zapas mocy jest przydatny.
Do wyboru w salonie mam :
1.2 TSI/77 kW (105 KM)
1.4 TSI/90 kW (122 KM)
1.8 TSI/118 kW (160 KM)
Czy można prosić o :
- poradę w wyborze
- ewentualnie doświadczenia z eksploatacji ww silników, skrzyni DSG
- zużycie paliwa
- ewentualne skróty do stron z ww informacjami
Z góry serdeczne dzięki za pomoc
-
-
Re: Octavia II z automatyczną skrzynią biegów
Zamieszczone przez rodakWitam, Jeżdżę głównie po mieście (Wrocław) + wyjazdy wakacyjne, w weekend, ... - w sumie 12 000 km rocznie.
Zamieszczone przez rodakDotychczas jeździłem Fabią 1.4 16V i zamierzam kupić nową Octavię, ale ze skrzynią automatyczną.
Zamieszczone przez rodakNie potrzebuję "demona prędkości", raczej auto oszczędne (głównie miasto), choć wiadomo, że zapas mocy jest przydatny.
Zamieszczone przez rodakCzy można prosić o : - poradę w wyborze
Zamieszczone przez rodakCzy można prosić o : - ewentualnie doświadczenia z eksploatacji ww silników, skrzyni DSG
Zamieszczone przez rodakCzy można prosić o : - zużycie paliwa
Zamieszczone przez rodakCzy można prosić o : - ewentualne skróty do stron z ww informacjami
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez SP9XWWMiałem okazję porównać np. automat z Mondeo
czy ten stary automat
jestem ciekaw opinii na temat Durashifta(sorki za OT)przyjemność z jazdy zapewnia avant A4 quattro 2,0TFSI
wyprzedaż garażowa części do O2-plastiki,elektronika, ramka RNS, dekory czarny karbon, inne, inne-proszę pytać na PW
Komentarz
-
-
Ja śmigam po wrocku właśnie 1.4TSI z DSG.Mam przebiegi roczne 15-20tys. Możesz zobaczyć w moim profilu na motostat jakie mam spalanie. Możesz od razu porównać z tym jakie ma palanie SP9XWW, przy 1.8tsi. Jazda praktycznie jakieś 95% po Wrocławiu jak na razie. Auto użytkowane od początku listopada, a więc w warunkach zimowo - korkowych, na zimowych oponach, klima non stop włączona. Tak więc masz pogląd na sprawę jak wygląda spalanie u nas w mieście. Jeśli chodzi o dynamikę auta to nikt nie da tu obiektywnej opinii, jak dla mnie jest w zupełności wystarczająca, jakoś nigdy przy wyprzedzaniu nie poczułem żeby zabrakło mi mocy. Oczywiście wyprzedzanie z głową a nie na wariata
Najlepiej idź do salonu i przejedź się 1.8, 1.4 i 1.2. We Wrocku bez problemu przejedziesz się tymi dwoma mocniejszymi z DSG, nie wiem jak z 1.2.
Jedno jest pewne we Wrocku z DSG jak to mówią będziesz Pan zadowolony
Komentarz
-
-
Yarwa,
Te 8.11 to dobry wynik, biorąc pod uwagę fakt, że Octavia jest 300 kg cięższa i, że moja Fabia pali 7,55 l.
[ Dodano: Pią 10 Cze, 11 15:46 ]
No to jestem szczęśliwym posiadaczem Skody Octavia 1.4 TSI DSG.
Jak dotąd jestem bardzo zadowolony :
- komfort jazdy dużo wyższy niż w Fabii - nie spodziewałem się aż takiej różnicy
- skrzynia DSG pracuje dla mnie "niezauważalnie" - duża wygoda w ruchu miejskim
- na przestrzeni 800km spaliła 7.8l/100km
Komentarz
-
Komentarz